... ALL OTHER SCRIPTS MUST BE PLACED BELOW
0
Nieuws

Gastblog – 4 tips om werkgeluk te boosten met gezonde voeding

By 9 september 2020juni 30th, 2022No Comments

4 tips om werkgeluk te boosten met gezonde voeding

Werkgevers kunnen het algemene werkgeluk een serieuze boost geven door gezonde snacks en voeding aan te bieden op het werk, want gezondheid en geluk hangen nauw samen. Werkgeluk wordt natuurlijk beïnvloed door een hele reeks factoren, maar gezondheid speelt hierin wel een grote rol. Als je je lekker voelt, ben je namelijk minder snel afgeleid en gefrustreerd door fysieke ongemakken. Werkgevers kunnen hierin zeker een belangrijke duit in het zakje doen.

Sugar high, sugar low

Als er enkel overdreven zoete, vette en koolhydraatrijke tussendoortjes te vinden zijn op het werk, wordt het heel moeilijk voor werknemers om gezonde, bewuste keuzes te maken.
De sterke schommelingen die snelle suikers in ons lichaam teweegbrengen, zorgen ervoor dat medewerkers vermoeid, geïrriteerd en uitgeblust raken. Ze kunnen zich moeilijker concentreren en ook het ziekteverzuim neemt toe.
Door gezonde voeding te eten, neemt ons geluksgevoel rechtstreeks toe. Hoe dat komt? Als we iets eten, geven neurotransmitters of gelukshormonen ons een gelukzalig gevoel. Als dit snelle suikers zijn, is dat gevoel even snel weer verdwenen als het gekomen is. Eten we echter échte, gezonde voedingsmiddelen met goede nutriënten die ons langer een verzadigd gevoel geven, blijft dat gelukzalig gevoel lang aanhouden. Goede voorbeelden hiervan zijn noten, zaden en pitten, kikkererwten, fruit, volkoren rijst of pasta, …
In de JustBite podcast met Rudy Proesmans gingen we al uitgebreid in op het effect van snelle suikers, het belang van een gezonde darmflora en de impact op onze gezondheid.
Door te kiezen voor volwaardige voeding en snacks, voel je je dus energieker. Die herwonnen energie, helpt je om steeds gezonde keuzes te blijven maken en zo ontstaat er een positieve opwaartse spiraal richting meer geluk op het werk én daarbuiten.

4 tips om je werknemers te helpen om gezonde keuzes te maken

Natuurlijk kan je je medewerkers niet verplichten om gezond te eten, maar je kan hen wel de middelen geven om de keuze voor gezond makkelijker te maken.

  • Zorg voor gezonde snacks: Een fruitschaal is leuk, maar ga zeker verder en zorg ervoor dat werknemers makkelijk voor gezonde tussendoortjes kunnen kiezen. JustBite biedt verschillende snackboxen aan, gevuld met zorgvuldig geselecteerde, gezonde tussendoortjes die bovendien nog eens ontzettend lekker zijn. Zo is gezond en lekker snacken meteen binnen handbereik.

  • Geef gezonde voeding ruimte: als werknemers samen bewust kunnen eten in een gezellige lunchruimte, kiezen ze vaker samen voor gezondere opties. Bovendien kunnen je medewerkers er samen ontspannen en even deconnecteren van het werk.

  • Kennis is macht: vaak eten we ongezond uit tijdsgebrek of uit gebrek aan kennis over wat gezond is en wat niet. Creëer bewustwording rond gezonde voeding door middel van bijvoorbeeld workshops, informatieve posters, leuke affiches, …  Dankzij de nuttige brochures, infofiches en infosessie van JustBite kan je je werknemers tijdens hun pauze informeren over gezonde voeding. Ze zetten hun kennis van gezonde ingrediënten in om gedragsveranderingen teweeg te brengen en om zo van gezonde keuzes een gewoonte te maken.

  • Healthy community: zorg ervoor dat gezond eten een groepsactiviteit wordt en zorg dat werknemers zich zoveel mogelijk betrokken voelen. Hou een kookworkshop tijdens de middagpauze, kies een ‘recept van de week’ of creëer een pagina op het intranet waar foto’s van geslaagde, gezonde recepten kunnen worden gedeeld, …

Werkgeluk en gezonde voeding zijn dus heel sterk met elkaar verbonden. Als werkgever kan je dit werkgeluk, en dus een betere werksfeer, een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit, stimuleren door gezonde voeding en de bewustwording rond gezonde voeding vlot beschikbaar te maken binnen het bedrijf. Gezondere werknemers zijn gelukkigere werknemers en op lange termijn gooit dat verhoogd werkgeluk enkel maar mooie vruchten af.

Met dank voor deze bijdrage van