0
Hero CaseNieuws

GIEC gaat elke dag voluit voor geluk op het werk

By 11 september 2023september 12th, 2023No Comments

– Happiness at Work Hero Case –

Deze case werd ons bezorgd door Magali Van Driessche, Marketing & Communicatie verantwoordelijke bij GIEC.

GIEC N.V.  is een Lokerse kmo met een 80-tal collega’s. Ze ontwerpen, bouwen en plaatsen elektrische installaties en automatiseren productieprocessen.

#teamgiec is de drijvende kracht achter het bedrijf. De collega’s zijn voor hen het allerbelangrijkst. Ze streven er dan ook naar dat iedereen zich goed kan voelen op het werk en zichzelf kan zijn.
Veiligheid is onlosmakelijk verbonden met werkgeluk: dat iedereen elke dag gezond naar huis kan gaan, is hun grootste prioriteit.

Ze doen er dan ook alles aan om iedereen hierin te ondersteunen en helpen groeien:

Onboarding met buddytraject

 Iedereen is welkom in #teamgiec. En we willen ook dat een starter dat écht voelt. Daarom werkten we een uitgebreid onboardingstraject uit waarin:

 • We het welzijn van onze nieuwe collega op vaste tijdstippen opvolgen door één-op-één gesprekken en enquêtes.
 • Elk nieuw lid van ons team kan rekenen op een buddy die hem hartelijk onthaalt, wegwijs maakt binnen GIEC en laat kennismaken met onze waarden en gewoontes. Hij helpt verder met alle praktische vragen en biedt een luisterend oor.
 • Ze kennismaken met verschillende contactpersonen binnen het bedrijf. Zo weten ze bij wie ze terecht kunnen met welke vragen. Eén van hen is de vaste vertrouwenspersoon. Door hen zo vroeg te laten kennismaken, hopen we de drempel te verlagen om bij hem langs te gaan wanneer dit nodig is.
 • Iedereen een veiligheidsintroductie volgt. Of je nu werkt op kantoor, in de werkplaats of het atelier: we willen dat iedereen op de hoogte is van onze afspraken rond veiligheid.
 • We het belangrijk vinden dat iedereen elkaar kent. Daarom stellen we elke nieuwe collega voor in het personeelskrantje dat 4 keer per jaar verschijnt. Op onze maandelijkse veiligheidsmeeting worden starters aangekondigd en voorgesteld.

Events voor verbinding

Ondanks de sterke groei van de laatste jaren is #teamgiec een (h)echt team. We komen dan ook regelmatig samen om de banden aan te halen. Elk jaar vind je de volledige groep tijdens:

 • Het nieuwjaarsontbijt waarop iedereen een nieuwjaarsgeschenk krijgt.
 • De zomertoolbox. Het mag allemaal iets ludieker: met een hapje en een drankje zetten we samen gezellig de zomer in.
 • Een personeelsfeest, familiedag … We zorgen voor een moment buiten de bedrijfsmuren waarop we in een ongedwongen sfeer kunnen samenzijn en elkaar leren kennen op een andere manier.

GIEC gezond

Een gezonde geest in een gezond lichaam en een veilige werkomgeving: daar willen we echt aan werken. En dat gaat net iets beter in groepsverband. Daarom zorgen we voor:

 • Een maandelijkste toolbox waarvoor iedereen verzamelt op kantoor. Hierop komen topics zoals veiligheid, welzijn en HR aan bod. Nadien staat er steevast een afsluitende drink op de agenda voor wie dat wil.
 • Geregelde werfbezoeken om persoonlijk poolshoogte te nemen bij de collega’s.
 • Verschillende veiligheidsopleidingen zoals werken met een hoogwerker, brandpreventie en blusopleidingen, VCA VOL …
 • Fruit op het werk. Zowel op kantoor als op de werf.
 • Een gepersonaliseerde drinkbus voor elke collega. Zo willen we hen motiveren om meer water te drinken.
 • Verschillende sportieve activiteiten: we lopen city trails in Gent en Lokeren en organiseren jaarlijks een eigen GIEC Classic fietstocht.
 • Veilig en kwalitatief werkmateriaal.

Feedbackcultuur

We streven naar een open cultuur waarin iedereen aanspreekbaar is en correct geïnformeerd wordt.

 • De zaakvoerder geeft het goede voorbeeld: zijn deur staat (letterlijk) altijd open voor iedereen. Ook andere leidinggevenden zijn steeds makkelijk bereikbaar en communiceren transparant.
 • We moedigen onze collega’s aan om feedback te geven én te vragen.
  In de halfjaarlijkse evaluatiegesprekken vragen we vb. om ook de leidinggevende te evalueren.
 • Ideeën zijn altijd welkom via een digitale ideeënbus.

Open communicatie

We zorgen ervoor dat iedereen tijdig en correct geïnformeerd wordt. Naast regelmatige overlegmomenten en mailings informeren we de collega’s via:

 • Infoschermen op kantoor en onze vaste werven. Er verschijnt niet enkel bedrijfsnieuws. Elke dag zorgen we voor een nieuw mopje of inspirerende quote. Collega’s kunnen zelf aangeven wat ze op het scherm willen zien en krijgen de kans om er reclame te maken voor vb. evenementen die ze organiseren.
 • Het personeelskrantje dat elk kwartaal verschijnt. Dit bevat een mix van onderwerpen: projecten in de kijker, een interview met een collega, sfeerfoto’s, een overzicht van activiteiten … Afsluiten doen we steeds met een leuke wedstrijdvraag.

Daarnaast staat ook de implementatie van een intranet op de agenda. Hierop zullen we belangrijke documenten verzamelen rond veiligheid en personeelsbeleid. Zo kan iedereen op elk moment makkelijk de informatie terugvinden die hij nodig heeft.

Aandacht voor het menselijke

We willen onze collega’s de kans geven om werk en privé zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

 • Flexibele uren en het vrij inplannen van vakantiedagen geven de ruimte om op adem te komen als daar nood aan is.
 • Zit een collega ergens mee? Onder het motto “Alles is bespreekbaar”, bekijken we graag hoe we dit samen kunnen aanpakken.
 • Een geboorte, huwelijk, jubileum … Op speciale momenten in hun leven vinden onze collega’s een handgeschreven kaartje in de bus.

Zelfontplooiing

Binnen #teamgiec zit iedereen aan het stuur van zijn eigen carrière:

 • We stippelen samen een groeitraject uit en bespreken dit op vastgelegde momenten.
 • Dat onze collega’s regelmatig opleidingen volgen, vinden we niet meer dan logisch.

Cadeautjes

Naast een Sint- en Paasgeschenk delen we al eens graag een cadeautje uit om iedereen te bedanken voor zijn inzet. Een tafellamp voor de gezellige zomermaanden, een #teamgiec hoodie, rugzak, laadkabel … We proberen steeds het nuttige aan het aangename te koppelen en kiezen voluit voor kwaliteit.

Complimentendag

Een compliment is op GIEC nooit ver weg. Maar op complimentendag besteden we hier graag extra aandacht aan. Daarom zorgden we op 31 maart 2022 voor afscheurbare complimentenstrookjes op kantoor en de werven. Zo inspireerden we onze collega’s om elkaar in de bloemetjes te zetten. Een initiatief dat erg geapprecieerd werd!

GIEC gelukske

Maar het kan altijd nóg beter. Daarom voeren we naar aanleiding van ‘Week van het werkgeluk’ een enquête uit om te polsen naar welzijn op het werk en hoe we dit kunnen verbeteren.

Hierin vragen we ook naar de ‘kleine GIEC gelukskes’ van onze collega’s. Dit kan gaan van samenwerken met een specifieke collega tot frietjes op vrijdag en nog veel meer. Uit alle inzendingen kiezen we 5 gelukskes die we in de ‘Week van het werkgeluk’ laten uitkomen.

Reasons for success

We vroegen aan Chief Happiness Griet Deca van Tryangle Happiness & Well-Being at Work om haar verdict omtrent deze werkgeluk initiatieven:

Ik zie een boeiende combinatie van heel wat maatregelen die een positieve bedrijfscultuur ondersteunen, maar deze wil ik er toch graag in het bijzonder even uitlichten:

– Het uitgebreide onboardingstraject toont een sterke toewijding aan het comfort en de integratie van nieuwe medewerkers. Een investering in connectie die GIEC ook doorheen de ganse loopbaan blijven onderschrijven met hun verbindende activiteiten, hetgeen de teamcohesie bevordert en bijdraagt aan het opbouwen van sterke relaties tussen collega’s. Dit creëert zeker en vast een gevoel van betrokkenheid en team spirit!

– Het stimuleren van open communicatie en feedback is evenzeer cruciaal voor het creëren van een transparante en ondersteunende werkomgeving, wat deze organisatie op een constructieve manier aanmoedigen mét de hulp van de leidinggevenden, de nodige aandacht voor positieve feedback (in de vorm van complimenten), en zelfs voor kleine attenties. Initiatieven die ongetwijfeld een gevoel van waardering opleveren.

#teamgiec laat ons zien dat ze werkgeluk serieus nemen, door middel van een duurzame benadering, waarin veiligheid, sociale verbinding, gezondheid en persoonlijke groei centraal staan. Erg inspirerend, want welzijn en werkgeluk zijn inderdaad ook weggelegd voor technische disciplines!

Conclusie: Een ferme en welverdiende happiness at work hero case !

Kunnen we in jouw team of organisatie ook gelukkige medewerkers vinden?
Wil je jullie initiatieven ook in de kijker zetten?
Meld je dan aan als Happiness at Work Hero Case.

Meer over de Week van het Werkgeluk

Ontdek de activiteiten van 2022

 in de nieuwe kalender

Naar de kalender

Steun de Week van het Werkgeluk

en onderteken
het Werkgeluk Manifest

Het manifest tekenen

OPROEP: Toon ons hoe jouw organisatie werkt aan werkgeluk en inspireer anderen

Meld jouw organisatie aan

Ook in 2022:

Global Online Happiness at Work Summit

Meer weten