... ALL OTHER SCRIPTS MUST BE PLACED BELOW
0
Hero CaseNieuws

Het team staat centraal bij AGConsult

By 25 september 2023september 27th, 2023No Comments

– Happiness at Work Hero Case –

Deze Hero Case werd ons bezorgd door Joke Van Hamme van AGConsult

Als context van de aanmelding van haar organisatie voegde Joke toe: “De week van het werkgeluk staat elk jaar met stip in mijn agenda. En dus in de agenda van alle collega’s van AGConsult. Om bij te leren over werkgeluk, of over deconnectie. En in elk geval om onze successen te vieren. De afgelopen jaren zijn er bij AGConsult wat zaken veranderd. En daarom vind ik het tijd om onze case voor te stellen. Want voor mij is AGConsult een Happiness at Work Hero.”

Over AG Consult

AGConsult is een agency voor usability, customer experience, conversie optimalisatie en UX design die bedrijven helpt met hun online groei.

Deze organisatie “versnelt jouw groei door jouw klanten centraal te zetten” en dat kunnen ze naar eigen zeggen alleen maar realiseren door hun team centraal te zetten.

Ontdek de initiatieven en voorbeelden omtrent hoe deze organisatie streeft naar gelukkige werknemers als basis voor alles:

Thuiswerk

Voor corona werkten we al 1 dag per week van thuis uit. Daar zit voor ons dus weinig speciaal in. Of we terug naar kantoor wilden, na de thuiswerkverplichting van de overheid, hebben we als team besproken. In individuele babbels en in een teammeeting.

Er was ruimte om te bespreken
– wat we misten aan een kantoor,
– of de tijd die we onderweg naar kantoor besteedden voldoende meerwaarde bracht
– hoe je de reistijd naar kantoor nu invulde en wat de impact op je privéleven zou zijn, mochten we terug 4 dagen naar kantoor komen.

Kortom, we hebben onze eigen user research gedaan en onze collega’s bevraagd. En eigenlijk kozen we er unaniem voor om het gewoon te proberen. We zegden onze huurovereenkomst op en werkten 100% van thuis uit.

Met de afspraak dat iedereen op elk moment de discussie terug kon openbreken, mocht het niet werken.

Want wat we misschien wel zouden missen was de connectie met elkaar. Het bijleren en samen ideeën bedenken voor nieuwe projecten en klanten. Of het gewoon gezellig bijpraten tussen pot en pint. Daaruit ontstond dan weer een nieuw idee.

1 dag per maand 

Zo introduceerden we het concept van samenwerkdagen.1 dag per maand focussen we ons op onszelf:
– We kijken kritisch naar onszelf en onze procedures. En werken samen aan wat er beter kan. Want alles kan altijd beter. Toch?
– We starten samen nieuwe projecten op. Of we verwelkomen nieuwe collega’s.
– We sluiten de dag samen af op restaurant. Zo dat we ook over meer praten dan alleen maar werk.

Het coworking budget

Naast het thuiswerken en de samenwerkdagen, hebben we ook al het coworkingbudget ingevoerd. Want soms komen thuis de muren op je af. Af en toe werk je liever vanaf een andere locatie. Wat niet altijd wil zeggen dat je daarom terug naar kantoor wil gaan.

Collega’s hebben daarom een coworkingbudget dat ze kunnen besteden. Optioneel. Want je bent nog altijd niet verplicht om ergens anders te werken.

Zie het vooral als een vangnet. Graag even verandering van omgeving? Zit je tijdelijk in verbouwingen of maken je buren te veel lawaai? Dan boek je een seat of een abonnement bij een coworkingplek naar keuze.

De bal ligt in het kamp van de collega’s of en hoe ze dit budget willen besteden.

Flexibel werken in vol vertrouwen en voor meer evenwicht tussen je privéleven en werk.

Want het leven is meer dan werken alleen.
– Ben jij een ochtendmens? Of net helemaal niet?
– Heb jij een vakantiehuis in Frankrijk? Of een tante in Dubai?
– Ga jij sporten onder de middag? Of wil je elke avond aan de schoolpoort staan om je kindjes op te halen?

Allemaal geen probleem: de collega’s delen hun dag in volgens het ritme wat voor hen best past. Karl schreef daar onlangs over op LinkedIn.
Werk past dus binnen jouw gewoontes en privéleven. En niet andersom.

Wij werken vanuit vertrouwen: dat je het beste van jezelf geeft voor onze klanten. En niet vanuit gepresteerde uren. Al is dat er vaak eentje waar nieuwe collega’s aan moeten wennen. En wat soms nog wat dubbel op is. Want voor sommige projecten factureren we wel op basis van gepresteerde uren. Maar hé, niemand is perfect 🙂

We vragen wel dat alle collega’s mee streven naar onze belangrijkste bedrijfsdoelstelling: Klantentevredenheid. We willen elke klant ‘waar voor z’n geld geven’

We hebben gelukkig klanten die begrijpen dat
– een meeting even goed online kan. Want dan sparen we projecturen uit voor inhoudelijk werk in plaats van reistijd.
– een deadline soms schuift omwille van de kwaliteit van ons werk.

Werken in vol vertrouwen betekent voor ons trouwens niet dat de collega’s hun eigen boontjes doppen
– Ik heb wekelijks een overlegmoment met iedereen van het team. Individueel. Om te horen hoe het gaat en hoe de projecten lopen.
– Karl en Els hebben spreekuren waarbij je inhoudelijk om advies kan vragen. Zo blijf jij steeds bijleren.

Een opleidingsbudget dat verder gaat dan beter worden in je job

Ons opleidingsbudget is dit jaar geïndexeerd. Met meer dan 10% ;). Dat opleidingsbudget kunnen collega’s inzetten om
– Beter te worden in de job. Ik vind het geweldig om conferenties te spotten.
– Cursussen of boeken aan te kopen.
– Persoonlijke ontwikkeling. De collega’s mogen het opleidingsbudget ook gebruiken voor afspraken met psychologen. Of in mijn geval babbels met mijn loopbaancoach.

En dat heb ik nog niet meegemaakt bij andere werkgevers. We werken in een veilige omgeving (wat mij betreft) waar er ruimte is om te bespreken dat het niet goed met je gaat. Zo dat we samen kunnen kijken wat er nodig is: tijdelijk minder projecten en minder uren? Professionele hulp binnen je opleidingsbudget of liever erbuiten?

Onboarding: 100% een job op maat

We hebben altijd open vacatures. Maar worstelen om de juiste jobtitels en functie inhoud te vinden. Want eigenlijk vindt iedereen binnen AGConsult een eigen unieke plaats binnen het team.

We weten dat een nieuwe collega 6 maand tot 1 jaar nodig heeft om helemaal ingewerkt te zijn. Gedurende die tijd, laat ik die collega dus van alle aspecten van onze job proeven.

Op die manier kunnen we na 3 tot 6 maand evalueren waar die collega het gelukkigst van wordt:
– Welke aspecten van de job zijn uitdagend maar doet die persoon graag?
– Welke aspecten kosten energie?
– En wat spreekt absoluut niet aan?
– Wat kan je nu al geweldig goed en doe je graag?

Die mix is mijn basis om projecten te plannen.

We werken dus niet met 1 vaste buddy of meter/peter. Per aspect van de job, maak je kennis met een andere collega en werk je met die persoon samen op een project. Zo kan onze nieuwe collega inschatten wat er nodig is om in de voetsporen van de collega te treden. En of het die inspanning waard is.

Na 3-6 maand kunnen wij ons daar ook wel een beeld over vormen. Dus dat zijn altijd fijne gesprekken wanneer we aflijnen welk soort projecten en welk soort werk nu echt geweldig past.

Zonder het contact met elkaar kwijt te geraken

We ontwikkelden de afgelopen jaren kleine rituelen om de connectie met elkaar te behouden.
– Zo hebben we allemaal onze eigen handleiding uitgeschreven. Voor nieuwe collega’s, of om gewoon transparant te zijn naar elkaar.
– Onze samenwerkdagen staan met stip in iedereens agenda.
– We zeggen ‘goedemorgen’ en ‘goedenavond’ via Teams. Alsof je een kantoor zou binnenwandelen en vanaf dat moment aangesproken kan worden door een collega met vragen. Voor en na de begroeting op Teams laten we jou met rust. Want flexibel werken is geen vrijgeleide om iedereen constant te storen.
– En bij iemand thuis aan een project werken, is uiteraard ook altijd een mogelijkheid.
– We houden vast aan wekelijkse overlegmomenten: 1 op 1 met mij als Team Lead, vaste teammeetings op maandag of spreekuurmomenten voor inhoudelijk advies met Els en Karl.

En nog veel meer…

Dit is het grote kader waarbinnen uiteraard ook nog verschillende kleinere initiatieven passen:
– Een cadeautje voor iedereens verjaardag.
– Extra vakantiedagen om te tonen hoe blij we zijn dat je 3, 5 of 10 jaar bij AGConsult werkt.
– …

Reasons for success

We vroegen aan Kim Hilgert, Corporate Well-Being Expert van Tryangle Happiness & Well-Being at Work, om haar feedback omtrent deze werkgeluk initiatieven:

“Een krachtige illustratie van hoe een flexibele, vertrouwensvolle werkomgeving leidt tot gelukkige en betrokken medewerkers.”

– “In de zoektocht naar een passende oplossing omtrent hybride werken heeft het team van AGConsult zelfreflectie en open dialoog omarmd om een gedurfde transitie naar volledig thuiswerk te maken. Het coworkingbudget biedt nog steeds voldoende flexibiliteit om in te spelen op individuele behoeften en geeft medewerkers de kans om een werkplek te kiezen waar ze het meest productief zijn. Door de kracht van de maandelijkse samenwerkdagen en de creatieve eigen rituelen kunnen alle medewerkers daarnaast het warme community gevoel bewaren.”

– “De focus op een persoonlijke work/life blend dat medewerkers de vrijheid biedt om hun werkuren aan te passen, getuigt van een diepgeworteld vertrouwen in de medewerkers en hun vermogen om bij te dragen aan de organisatiedoelen op basis van resultaten in plaats van strikte uren. De ruimte voor overlegmomenten en inhoudelijk advies onderstreept daarnaast de sterke onderlinge ondersteuning binnen het team.”

– “Tot slot zie ik bij AGConsult ook aandacht voor de persoon achter de functietitel. De persoonlijke begeleiding vanaf de onboarding en de mogelijkheid om verschillende aspecten van de job te verkennen leidt tot de beste match tussen individuele voorkeuren en sterktes en de jobinhoud. Uit de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, opleidingen die verder gaan dan alleen de specifieke functie, tot zelfs psychologische ondersteuning, toont de diepgaande zorg voor het welzijn van alle medewerkers.”

Kortom, heel wat pracht-initiatieven waar ik heel erg blij van word!

Kunnen we in jouw team of organisatie ook gelukkige medewerkers vinden?
Wil je jullie initiatieven ook in de kijker zetten?
Meld je dan aan als Happiness at Work Hero Case.

Meer over de Week van het Werkgeluk

Ontdek de activiteiten van 2023

 in de gloednieuwe kalender

Naar de kalender

Steun de Week van het Werkgeluk

en onderteken het Werkgeluk Manifest

Het manifest tekenen

OPROEP: Toon ons hoe jouw organisatie werkt aan werkgeluk en inspireer anderen

Meld je organsatie aan

Doet jouw organisatie iets speciaals tijdens de themaweek? Zet je activiteiten in de kijker!

Download de visuals