0
Nieuws

Check het risico op burn-out met de Burnout Assessment Tool

By 13 september 2023No Comments

Overspannen zijn of een burn-out hebben kan iedereen overkomen.
Voorkomen is beter – en eenvoudiger – dan genezen.

Kan je de energie niet meer opbrengen om je werk goed uit te voeren? Voel je je vaak prikkelbaar of futloos? Dan bestaat de kans dat je tegen een burn-out aanleunt. Met de Burnout Assessment Tool van de KU Leuven kan je zelf onderzoeken of je risico loopt op een burn-out.

Ook voor organisaties kan de tool nuttig ingezet worden om de risico’s op burn-out in kaart te brengen, burn-out te voorkomen en als basis om een beleid uit te rollen of te versterken.

Voor individuele medewerkers

De Burnout Assessment Tool (BAT) brengt in kaart hoe jij jouw werk beleeft en hoe je je daarbij voelt. Op basis van jouw antwoorden geeft de test aan hoe groot je risico is op een burn-out. De BAT bestaat uit 23 vragen en het duurt 10 minuten om in te vullen. Na het invullen krijg je meteen advies over hoe je met je resultaat aan de slag kan gaan.

De tool meet burn-outklachten maar stelt geen diagnose van burn-out. Daarvoor verwijzen we je door naar je huisarts, psycholoog of psychiater. Deelname aan de test is anoniem.

Voor organisaties

Met de Burn-out Assessment Tool (BAT) kan je de risico’s op burn-out in je organisatie in kaart brengen. Je kan de BAT gebruiken ter preventie van burn-out en als basis om een beleid uit te rollen of het huidige te versterken.

De verkorte versie van de BAT telt twaalf vragen. Die gebruik je vooral om je organisatie te benchmarken ten opzichte van je sector of Vlaanderen. Je kunt benchmarken tot op het niveau van de kernsymptomen. Wil je echter screenen (op zoek gaan naar werknemers die mogelijk burn-out symptomen hebben) dan kan dit enkel op niveau van de totaalscore of door de uitgebreide vragenlijst te gebruiken.

Het gebruik van de BAT binnen een onderneming gaat samen met een goede voorbereiding en een plan van aanpak.

Voor meer details en informatie over de tool en tips voor het gebruik van de BAT in je onderneming, kan je terecht op de website van werkbaarwerk.be.
Meer informatie voor organisaties

Inspiratie gezocht?

“Werkgeluk? Niet zonder werkstresspreventie op organisatieniveau”

Meer weten?

“Druk, drukker, drukst! Werkdruk in Vlaanderen”

Meer weten?

Werkbaar werk is van belang voor werknemers, ondernemers én organisaties. Wie werkbaar werk heeft, heeft meer plezier in het werk, leert meer, blijft langer aan de slag en is minder vaak ziek. Op de website van Werkbaar Werk vind je nog veel meer tips en inspiratie om in te zetten op werkplezier en werkgeluk:

Tips om werk werkbaar te maken

Werkstress en burn-out voorkomen (voor organisaties en teams)

Wat kan je doen aan een te hoge werkdruk? (voor individuele medewerkers)

Meer over de Week van het Werkgeluk

Ontdek de activiteiten van 2023

 in de gloednieuwe kalender

Naar de kalender

Steun de Week van het Werkgeluk

en onderteken het Werkgeluk Manifest

Het manifest tekenen

OPROEP: Toon ons hoe jouw organisatie werkt aan werkgeluk en inspireer anderen

Meld je organsatie aan

Doet jouw organisatie iets speciaals tijdens de themaweek? Zet je activiteiten in de kijker!

Download de visuals