Positief koffiekletsen onder collega’s is geen tijdverspilling
Professor Kirk Chang onderzocht in verschillende Taiwanese bedrijven de impact van roddels op werknemers en constateerde dat 61% van de roddels op de werkplek positief bleken te zijn. De eerder beperkte impact van deze roddels op werknemers worden toch als gunstig beschouwd omdat ze interacties en verbinding tussen werknemers aanmoedigen.
Bedrijven zouden korte babbels tussen werknemers – op welke plek dan ook – niet als tijdverlies mogen beschouwen maar als waardevolle fundamenten voor een sterkere band tussen collega’s en beter teamwerk.
Echter, wanneer er op een negatieve manier geroddeld wordt, leidt dit gevoelens van cynisme, frustratie, hopeloosheid en minachting. Op termijn ondermijnt dit de kijk op het management en de organisatie als geheel aangezien cynici op het werk achterdochtiger zijn over de motieven van hun werkgever en geneigd zijn te denken dat managers hen uitbuiten. Over de impact op de werksfeer in het algemeen heeft Professor Chang het niet, maar we vermoeden dat deze niet erg positief kan zijn.
Gelukkig bestaan er initiatieven zoals de Week van het Werkgeluk om voor meer positiviteit op de werkvloer te zorgen. Ook de actie Koffie Zonder Klagen helpt ons alvast om het praatje aan de koffiemachine te vrijwaren van zeurkousen en zwartkijkers!